Zdrowe Święta

Zdrowe Święta na talerzu

Święta to wyjątkowy czas i nie powinny Ci się kojarzyć z odmawianiem sobie wszelkich smakołyków. Lepiej skusić się na małe “co nieco” w tym okresie, niż stosować drastyczną dietę czy też zrezygnować ze spotkania z rodziną, bo u „nich to się stół ugina od potraw”. Taka izolacja nie będzie korzystna dla nas, bo nie o to w świętach Bożego Narodzenia chodzi.
W najlepszej sytuacji oczywiście są te osoby, które przygotowują święta samodzielnie. Wówczas mogą przygotować kilka dań według zasad zdrowego odżywiania i po problemie.

Dla nich zamieszczam poniżej kilka przepisów wraz z wartościami kalorycznymi

Karp w galarecie
ocena:
4
Składniki
1 kg karpia,
1,5 l wody,
1/3 opakowania „Włoszczyzny”
2 jajka,
cebula,
2 listki laurowe,
4 ziarna czarnego pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
sól,
cukier,
1 łyżka żelatyny,
1 łyżka octu,
sok z cytryny lub sos tatarski.

Opis przygotowania:
Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy ryby, włoszczyzny, cebuli, przypraw i wody ugotować na małym ogniu wywar, pod koniec doprawić cukrem i solą.
Do gorącego, przecedzonego wywaru delikatnie włożyć rybę, dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia, a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać włoszczyzną i liśćmi sałaty. Następnie ponownie podgrzać wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę.
Po zagotowaniu wywar doprawić sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje ryby. Podawać skropione sokiem z cytryny.

Mintaj z warzywami i ziołami

ocena:
3
Składniki
4 filety z mintaja (ok. 850 g)
6 pieczarek
2 duże marchewki
por
2 papryki (najlepiej zielone)
3 średnie cebule
świeże zioła: lubczyk,zielona pietruszka
sól
pieprz, przyprawa do ryb
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania
Filety rozmrozić, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Pokroić warzywa: marchew w talarki, cebulę i pora w półtalarki, paprykę w paski, pieczarki w plasterki. Zioła poszatkować. Położyć doprawiony filet na folii aluminiowej, podlać lekko oliwą z oliwek, dodać warzywa, posypać na końcu ziołami i szczelnie zawinąć. Piec przez ok. 45 min w temperaturze ok. 200 stopni.

Kapusta z grzybami:

1 kg kiszonej kapusty
20 dag suszonych grzybów
cebula
4 łyżki oleju rzepakowego
2 liście laurowe
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Osączyć, pokroić w paski.
Kapustę mocno odcisnąć. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukać i ponownie odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać.
Do garnka włożyć kapustę, posiekaną cebulę, grzyby, liście laurowe, wlać olej rzepakowy.
Podlać niewielką ilością płynu z moczenia grzybów. Przyprawić. Gotować 45 min. Często mieszać, uważając, aby się nie przypaliła.

Kompot z suszu
20 dag wędzonych śliwek
10 dag suszonych moreli
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych fig
5 dag suszonych gruszek
pomarańcza
cytryna
kawałek kory cynamonu
5 goździków

Sposób przygotowania:
Suszone owoce opłucz i zalej letnia przegotowana wodą. Odstaw na 3-4 godziny. Pomarańczę i cytrynę sparz i pokrój w plastry. Dodaj do namoczonych owoców. Wrzuć korę cynamonu i goździki. Gotuj na wolnym ogniu ok 15-20 minut uważając by owoce się nie rozpadły. Gotowy kompot możesz w razie potrzeby dosłodzić odrobina miodu. Przed podaniem schłódź w lodówce.

W nieco trudniejszej sytuacji są osoby, dla których święta Bożego Narodzenia oznaczają wizytę u babci, rodziców lub teściów, ale i dla nich mam kilka rad.

Wiemy doskonale, że babci trudno odmówić zjedzenia jej makowca czy piernika. Niemniej jednak jesteśmy w stanie nie przytyć w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wymaga to co prawda wyrzeczeń, ale nie odbije się to świąteczną niestrawnością, bólem żołądka, wątroby i dodatkowymi centymetrami w pasie i biodrach.

Ogólnie mówiąc, dania wigilijne nie muszą być tuczące – to zależy od tego, jak je przyrządzimy i przede wszystkim ile ich zjemy. Staraj się jeść regularnie małe porcje.

Najlepiej byłoby, abyś do świątecznego stołu nie usiadł bardzo głodny, gdyż wówczas zjesz dużo więcej niż zwykle. Dobrą metodą na świąteczne jedzenie jest degustowanie potraw, a nie objadanie się.

A zatem zacznij konsumpcję od wypicia szklanki wody ( ustronianka z jodem –polecam) lub kompotu z suszu(najlepiej bez cukru) po czym zjedz dania w małej ilości, które wydają ci się najbardziej dietetyczne. One mają Cię delikatnie nasycić. Jedz powoli i delektuj się smakiem. Po czym po chwili odpoczynku możesz degustować, ale nie najadać się pozostałymi potrawami.

Możesz skosztować każdego dania w bardzo małej ilości.

Dobrym pomysłem jest np. podzielenie się kawałkiem ciasta z mężem czy też córką, którzy siedzą obok Ciebie. Dzięki tej metodzie będziesz wiedział, jak smakują wszystkie potrawy, a na pewno nie przytyjesz, jeśli oczywiście nie przesadzisz z ilością. Nie zjadaj wszystkich dań naraz, zrezygnuj z deseru bezpośrednio po posiłku. Z dań świątecznych uważaj szczególnie na te słodkie(kutia, ciasta).

Po trzecie, staraj się spędzić święta aktywnie. Nie spędzaj całego czasu za stołem.

Niestety, taki jest zwyczaj w naszym społeczeństwie, ale ty możesz go zmienić. Gdy zjesz już posiłek, podziękuj i odejdź od stołu, wybierz się najlepiej na spacer i namów rodzinę na wspólną pogawędkę na dworze.

Po czwarte, unikaj alkoholu, możesz skusić się na wino wytrawne.

Pozostałe alkohole sprzyjają nadmiernemu apetytowi i tyciu.

Jeśli uda Ci się zastosować do powyższych rad Święta miną w miłej atmosferze, a Ty będziesz czuła się lekko i zachwycisz wszystkich swoim pięknym , promiennym wyglądem i smukłą sylwetką w Sylwestrową Noc.

kaloryczność potraw:
karp w galarecie(całość)-974 kcal: białko-125 g, węglowodany-85 g, tłuszcz-31 g
kompot z suszu(całość)-1467 kcal: białko-19g, węglowodany-381 g, tłuszcz-6 g
kapusta z grzybami(całość)-1100 kcal: białko-45 g, węglowodany-119 g, tłuszcz-69 g
mintaj z warzywami i ziołami(całość)-1000 kcal: białko-156 g, węglowodany-55 g, tłuszcz-21 g

Informacje:

varicolen skład I sliminazer plastry I bioxyn apteka

Dodaj komentarz